Garagen-Sektionaltor in weiß
Garagen-Sektionaltor in dark grey
Garagen-Sektionaltor mit Nebentür
Garagen-Sektionaltor in stahlblau
Garagen-Sektionaltor mit ansichtsgleicher Nebentür und Fenster in taubenblau
Garagen-Sektionaltor in graualuminium
Garagen-Sektionaltor in satin grey

Garagedeuraandrijvingen

Hier moet u op letten

Garagedeuraandrijvingen zijn veel meer dan motoren om uw garage te openen en te sluiten. Ze maken uw leven gemakkelijker en maken uw overdekte parkeerplaats ook veiliger!

Natuurlijk brengt een garagedeur met aandrijving vooral veel meer comfort. Hiermee open je op afstand je garage en hoef je bijvoorbeeld niet uit de auto bij een flinke regenbui. Een ander goed voorbeeld van het gemak van een garagedeuraandrijving is dit: Je hebt letterlijk je handen vol. Als je een groter item in je garage draagt, kan je de poort niet handmatig openen. Het bedienen van de afstandsbediening voor de garagedeurmotor levert echter altijd een veel kleinere barrière op.

Wat veel mensen zich niet realiseren wanneer ze een elektrische garagedeur overwegen, is de verhoogde veiligheid die dergelijke motoren bieden. Elektrische garagedeuraandrijvingen zijn in feite een belangrijke extra barrière voor inbrekers. Daarnaast bieden veel motoren een auto-stop-functie om persoonlijk letsel te voorkomen en, last but not least, je garage te beschermen tegen schimmel dankzij automatische ventilatie.

Zoals je kan zien, kunnen garagedeuraandrijvingen veel voordelen bieden. Lees hier wat je nog meer moet weten over het onderwerp!

Zo vind je de juiste aandrijving voor je garagedeur!

Bij het kopen van een garagedeuraandrijving komt veel kijken. Alleen als de motor en alles eromheen precies aan je individuele eisen voldoet, zal je echt genieten van je garagedeuraandrijving. Let vooral op de volgende factoren.

Nauwkeurigheid aan de deur: Natuurlijk moet je je aandrijving afhankelijk van de betreffende garagedeur kiezen. De meest voorkomende soorten garagedeuren zijn overheaddeuren en sectionaaldeuren. De kanteldeur is een doorlopend deurblad dat in een vast frame op en neer zwaait om te openen en te sluiten. Ook de sectionaaldeur heeft een vast kozijn. Hierbij lopen rechthoekige afzonderlijke elementen, die via een scharniermechanisme met elkaar zijn verbonden, in een rail. Bij het openen worden de elementen onder het garageplafond doorgebogen. Zo zijn er speciale garagedeuraandrijvingen voor kanteldeuren en voor sectionaaldeuren. Aandrijvingen voor draaipoorten zijn ook mogelijk.

Tractie: Het selectiecriterium tractie is ook zeer belangrijk. Kies in ieder geval een geschikt formaat of gewicht voor je garagedeur. Als richtlijn kan je ervan uitgaan dat voor een deur van tien vierkante meter normaal gesproken een aandrijving nodig is met een trekkracht van minimaal 700 N. Ook hier is de aandrijftechniek relevant. Sommige poortaandrijvingen gebruiken een relatief luidruchtige aandrijfketting die regelmatig moet worden gesmeerd. Modernere modellen werken met onderhoudsvrije tandriemtechnologie.
Inrichting: Een garagedeurmotor kan verschillende functies hebben. Er zijn motoren zonder stekker of met een batterij of zonne-energie. Smart home-functies voor bediening via smartphone zijn ook mogelijk. Daarnaast kunnen lichtschermen en andere sensoren zorgen voor meer veiligheid. Ook moet rekening worden gehouden met de helderheid van de vaak geïntegreerde lichtbron en de snelheid van openen en sluiten.

Welke garagedeuraandrijving is geschikt voor mijn garage?

De professionals van Novoferm

Zoveel op dit moment: Voor bijna elke garagedeur is er een passende aandrijving. Maar niet elk type aandrijving is geschikt voor elk deurtype!

Er zijn de volgende varianten:

Voor kantel- en sectionaaldeuren: Het garagedeurblad of de secties worden meestal via een wagen en een of meer geleiderails tot aan het plafond van de garage verplaatst.
Voor draaipoorten. Draai- of vleugelpoorten worden meestal bediend via een lineaire aandrijving. Dit zijn motoren die vaak aan de onderkant van de vleugels zijn bevestigd. Met behulp van een hefinrichting of een hydraulische cilinder duwen ze de poort open of dicht.
Voor schuifpoorten: Schuifpoorten worden vaak horizontaal naar buiten of naar binnen geduwd met behulp van tandheugels en tandwielen.
Voor rolluiken: Roldeuren hebben meestal een geïntegreerde rolaandrijving. Met behulp van een elektromotor wordt een as in beweging gezet die de deurlamellen praktisch opwindt.

 

Beveiliging voor garagedeuraandrijvingen

Zoals eerder vermeld, kunnen elektrische garagedeurmotoren voor meer veiligheid zorgen. Dit blijkt vooral uit de volgende feiten. Inbraakbeveiliging: Aandrijvingen voor garagedeuren vormen een extra slot. Daarnaast kunnen ze worden uitgerust of gecombineerd met smart home-functies, die ook nog eens extra bescherming bieden tegen inbraak. Persoonlijke bescherming: Moderne elektrische garagedeuraandrijvingen zijn vaak uitgerust met sensoren of fotocellen. Deze detecteren mensen en objecten in het functionele gebied van de deur. Er wordt gebruik gemaakt van een automatische stop als er iets in de weg staat. Bescherming tegen vocht: Een garagedeur met aandrijving houdt natuurlijk vocht buiten de garage. Het kan echter ook zelfstandig of via (smart home-)automatisering een stukje open gaan en zo voor een goede ventilatie zorgen.

Garagedeuraandrijvingen achteraf inbouwen? Dat doe je zo!

Wil je een aandrijving voor garagedeuren achteraf inbouwen? Geen probleem - er zijn tegenwoordig veel modellen die relatief flexibel op een bestaande deur kunnen worden aangesloten. Retrofitten gebeurt meestal in de volgende stappen.

Allereerst is het noodzakelijk om de behoefte te verduidelijken op basis van de hierboven genoemde factoren - "pasnauwkeurigheid", "tractie" en "uitrusting".
Dan moet je de juiste aandrijfvariant voor je deur kiezen.
Tot slot kan de installatie plaatsvinden - bij voorkeur door een vakman, anders kunnen functie, veiligheid en duurzaamheid niet worden gegarandeerd.
 

De beste garagedeuraandrijvingen van Novoferm

Het maakt niet uit of je een garagedeuraandrijving achteraf wilt inbouwen of een complete deur met aandrijving nodig hebt - Novoferm biedt je de perfecte oplossing! Als een van de grootste Europese systeemaanbieders van deur- en poortoplossingen en laadsystemen in de particuliere, commerciële en industriële sector, voldoen wij aan de hoogste eisen. Ons bedrijf staat sinds 1955 voor kwaliteit en betrouwbaarheid in producten en service. Deze lijn zetten we door in ons assortiment garagedeuraandrijvingen.