Garagen-Sektionaltor in weiß
Garagen-Sektionaltor in dark grey
Garagen-Sektionaltor mit Nebentür
Garagen-Sektionaltor in stahlblau
Garagen-Sektionaltor mit ansichtsgleicher Nebentür und Fenster in taubenblau
Garagen-Sektionaltor in graualuminium
Garagen-Sektionaltor in satin grey

Houten garagedeuren

alles over soorten, installatie en onderhoud

In feite zijn garagedeuren tegenwoordig meestal gemaakt van metalen en kunststoffen. Hout op de garagedeur wordt door velen als problematisch gezien. Uiteraard is het materiaal, in tegenstelling tot de eerder genoemde uitvoeringen, over het algemeen onderhoudsintensiever. Maar het heeft ook zijn duidelijke voordelen. Vooral de natuurlijke, elegante uitstraling en de zeer goede isolerende eigenschappen spreken in het voordeel van houten garagedeuren. Bovendien zijn ze veel robuuster en duurzamer dan vaak wordt gedacht. Om langdurig van alle positieve eigenschappen te kunnen genieten, vragen houten deuren specifieke aandacht. Wat hier vooral belangrijk is, is welke soorten garagedeuren van hout je kunt kopen en hoe je de juiste motor kiest. Meer info hieronder!

Welke houten garagedeuren zijn er?

Dubbele houten garagedeur: De houten draaipoort is een klassieke garagedeur. Deze heeft meestal twee deurpanelen die scharnieren aan de zijkanten van de garageopening en naar buiten zwaaien.
Houten kanteldeur: De populaire kanteldeur is ook verkrijgbaar in hout. Deze deurvariant wordt in zijn geheel geopend tot aan het plafond van de garage door middel van een mechanisme bestaande uit stangen en veren.
Houten sectionaaldeur: Sectionaaldeuren zijn ook verkrijgbaar in hout. Hier worden individuele houten elementen of secties waaruit de deur bestaat, plaatsbesparend op een rail onder het garageplafond getrokken.
Houten roldeur: Houten roldeuren zijn iets zeldzamer, maar worden steeds populairder vanwege hun fijne, moderne en toch natuurlijke uitstraling. Zo'n poort bestaat uit smalle houten latten die bij het openen ter hoogte van de garagelatei worden opgerold.

Weer - zo (on)gevoelig zijn garagedeuren van hout

Natuurlijk moet hout als natuurlijk, "levend" materiaal een zekere mate van zorg krijgen, zodat je er lang van kunt genieten. Maar het hoeft niet echt gevoelig te zijn. Hierbij is het erg belangrijk welke houtsoort voor de garagedeur wordt gebruikt. Producten van mahonie, teak of andere robuuste houtsoorten zijn beduidend zuiniger dan die van bijvoorbeeld pijnboom. De optimale bescherming tegen weersinvloeden wordt dan geleverd door een professionele behandeling met een houtverduurzamingsmiddel. Glazuren of verflagen worden meestal al in de fabriek aangebracht, maar moeten regelmatig vernieuwd worden.

Houten garagedeuren schuren - daar gaat het om!

Als je je houten garagedeur wilt opfrissen met een nieuw glazuur of nieuwe verf en deze weer optimaal weerbestendig wilt maken, dien je eerst de bestaande bescherming te schuren. Volledig schuren is alleen nodig als de lak sterk verweerd is of er een geheel nieuwe toon moet worden aangebracht.

Je gaat het best in de volgende stappen te werk:

Maak de garagedeur grondig schoon - water, neutrale zeep, een spons en een borstel zijn meestal voldoende. Na het drogen wordt de deur zorgvuldig bewerkt met een vlakschuurmachine of excenterschuurmachine. Grotere schade kan worden opgevuld met houtplamuur - als er hobbels zijn, gewoon schuren. Verwijder schuurstof van de deur en dek of maskeer oppervlakken die niet geverfd moeten worden. Prime de garagedeur en schilder deze vervolgens met een weerbestendige verf of glazuur.

Welke elektromotor voor mijn houten garagedeur?

Hout is een relatief zwaar materiaal. Als je je houten garagedeur elektrisch wilt openen en sluiten, moet je er daarom voor zorgen dat de motor voldoende vermogen heeft. Vooral bij kantel- en sectionaaldeuren van hout, waarvan bekend is dat ze getild moeten worden, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende richtwaarde: Een poort van tien vierkante meter vereist meestal een aandrijving met een kracht van 700 N.

Garagedeuren van hout - zo onderhoud je je houten deur op de juiste manier

Het onderhoud van je houten garagedeur betekent in de eerste plaats het lakwerk. Om ervoor te zorgen dat de lak het hout zo lang mogelijk beschermt tegen weersinvloeden en andere schadelijke invloeden, moet er regelmatig vuil worden verwijderd. Uiterlijk na het koude seizoen moet de deur worden schoongemaakt met een schone doek, schoon water en een beetje afwasmiddel. Daarnaast dient de lak minimaal om de vijf jaar te worden ververst.