Garagen-Sektionaltor in weiß
Garagen-Sektionaltor in dark grey
Garagen-Sektionaltor mit Nebentür
Garagen-Sektionaltor in stahlblau
Garagen-Sektionaltor mit ansichtsgleicher Nebentür und Fenster in taubenblau
Garagen-Sektionaltor in graualuminium
Garagen-Sektionaltor in satin grey

Hoe je garage ventileren?

De professionals van Novoferm

Je garage is waarschijnlijk minder goed geïsoleerd en slechter ontworpen voor efficiënte ventilatie dan je woonruimte. Veel van dergelijke staanplaatsen hebben een relatief eenvoudig dak en er zijn weinig of geen kleine ramen. De garagedeur blijft meestal gesloten om de waardevolle inhoud te beschermen. De mogelijke resultaten zijn vochtige garagewanden, een natte garagevloer, schimmel en roest - zelfs op geparkeerde voertuigen en andere opgeslagen items - en zelfs blijvende schade aan het bouwweefsel. Er is geen twijfel: Te veel vocht in de garage is een serieus probleem. Dit is vaak terug te voeren op een gebrek aan of slechte ventilatie in de garage. Hier vind je alles wat je moet weten over garageventilatie.

Garageventilatie: Hoe belangrijk is voldoende luchtcirculatie?

Vooral in het koude seizoen, d.w.z. in de herfst en winter, kunnen regen, sneeuw, natte bladeren en niet in de laatste plaats je met regen bedekte voertuig er snel voor zorgen dat er meer vocht in je garage komt. Overeenkomstige invloeden komen direct via de openstaande garagedeur de ruimte binnen en/of kruipen door de vaak nauwelijks afgesloten raamkieren en andere onvoldoende geïsoleerde ruimtes. Als je dan je garage verkeerd of in ieder geval niet voldoende ventileert, zal het vocht zich ophopen. Er vormt zich condens op de wanden en het plafond van de garage. Dit kan uiteindelijk leiden tot de vorming van zoutuitbloeiingen (nitraat) en schimmels. Salpeter verschijnt als witachtige, schilferige vlekken. Overeenkomstige nitraatzouten kunnen het pleisterwerk aantasten en in het ergste geval zelfs het metselwerk.

Schimmel kan ook schade aan gebouwen of zelfs geparkeerde auto's en andere eigendommen veroorzaken. Daarnaast zijn negatieve gezondheidseffecten mogelijk. Vooral wanneer een met schimmel aangetaste garage direct aan het huis is aangesloten, wordt het snel kritiek. Als er zich eenmaal schimmel vormt, die zich (misschien aanvankelijk onopgemerkt) verspreidt achter kasten en lambrisering in de garage en uiteindelijk in de woonkamer terechtkomt, kunnen ingrijpende renovatiewerkzaamheden onvermijdelijk zijn.

Last but not least bevordert een verhoogde luchtvochtigheid de vorming van druipende muren en kleine plassen op de garagevloer. Corrosie op auto's, fietsen, gereedschap, etc. is hierbij onvermijdelijk.

Dit alles is echter relatief eenvoudig te voorkomen door je garage te ventileren.

Schimmel in garage verwijderen? Dat kan!

De professionals van Novoferm

Schimmel groeit vaak sneller dan je denkt. Veel garages hebben kleine plekjes in ontoegankelijke hoeken, waar vocht de neiging heeft zich op te hopen en minder goed kan opdrogen. Als er schimmel in je garage is, moet deze onmiddellijk worden verwijderd.

Als je al grote schimmelplekken in uw garage hebt, kan vaak alleen een gespecialiseerd bedrijf helpen. Als de verspreiding minder is, kan je een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Draag zeker ademhalingsbescherming en handschoenen om jezelf te beschermen tegen enerzijds de reinigingsmiddelen en anderzijds de schimmeldeeltjes.

Om verdere schimmelgroei te voorkomen, dien je je garage regelmatig te ventileren. Daarnaast kan je op de muren anti-schimmelverf aanbrengen. Houd de gebieden met schimmel en soortgelijke gebieden in de gaten. Als het zich opnieuw voordoet, moet je snel handelen om verspreiding te voorkomen.

Hoe vocht in de garage verwijderen?

Garagen-Sektionaltor in dark grey

Ventileren, ventileren, ventileren: Het motto is dus als je garage merkbaar vochtig is - open dan de garagedeur en alle ramen.

Als er zich al plassen hebben gevormd, moet je deze opvegen. Vochtige muren moeten idealiter ook drooggeveegd worden. Verwijder ook alle andere elementen die bijdragen aan een verhoogde luchtvochtigheid, zoals bladeren of open emmers met vloeistof.

Zodra de voor de hand liggende nattigheid is geëlimineerd, mag je je garage nooit meer onmiddellijk sluiten. Laat ze, afhankelijk van het weer, zo lang mogelijk open staan, zodat de tocht de kritieke plekken langdurig droogt. Als het weer te slecht is, kunnen bouwventilatoren, luchtontvochtigers of gewoon ventilatoren helpen.

Vocht in de garage voorkomen - onze tips

Zodat je je niet eens de vraag hoeft te stellen "Hoe vocht en schimmel verwijderen?", raden wij aan - afhankelijk van de weersomstandigheden - dagelijks een half uur te verluchten. Open de poort en alle ramen. Het effect is vooral goed op koude, droge dagen. Vermijd echter het openen bij een hoge luchtvochtigheid.

Overweeg voor langdurige, gemakkelijke bescherming een garagedeuraandrijving met automatische ventilatiefunctie te installeren. Een speciaal ventilatiesysteem bespaart je bovendien veel werk en houdt je garage betrouwbaar droog.

Garagedeuren en accessoires van Novoferm

Met de garagedeursystemen van Novoferm verklein je de kans op vocht- en schimmelgroei in je garage enorm. Wij bieden je goed geïsoleerde oplossingen met intelligente ventilatiefuncties. Vertrouwen in innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid in producten en service - gebaseerd op meer dan 60 jaar bedrijfstraditie.